Brúsenie

                                                                AKO SA STARAŤ O NÔŽ A OSTRIE 

Každý majiteľ noža by mal poznať základy, pokiaľ ide o správnu starostlivosť. Dobre udržiavaný nôž Vám poslúži ako spoločník na dlhú dobu. Pod pojmom "starostlivosť o nôž" sa nemyslí, že nôž len nabrúsite. 

Čistenie, umývanie 

Nôž je dôležité vždy po použití hneď vyčistiť, umyť a dôkladne vysušiť, aby sa nenechal mokrý. Určite neodporúčame nože dávať do umývačky riadu, ani keď to výrobca dovoľuje, vrátane tých s drevenou rúčkou. Počas umývania v umývačke sa môžu nože o seba udierať, vysoké teplo, soľ a čistiace/leštiace prostriedky môžu nože a ostrie poškodiť a privodiť aj koróziu. Nože z damaškovej ocele, je potrebné po použití umývať dostatočne horúcou vodou, dôkladne osušiť a natierať pravidelnejšie olejom (nepoužívajte potravinové oleje!). Nože s drevenou rúčkou, natierajte pravidelnejšie olivovým olejom alebo včelím voskom, zabráni jej vysušeniu a popraskaniu. 

Skladovanie a úložný priestor 

Skladovanie nožov by malo byť bezkontaktné s ostatnými nožmi, alebo inými povrchmi, aby ostali čepele chránené. Ak sa čepele o seba dotýkajú môže dôjsť k poškodeniu ostria a otupeniu. Pre trvalé skladovanie sú vhodné rôzne organizéry do zásuviek, drevené bloky, stojany na nože, alebo poprípade magnetické lišty. Pri prenášaní vašich nožov odporúčame používať rôzne ochrany ostria, ako sú napríklad, brašne, púzdra, kuchárske kufríky, utierky, atď. ... 

Krájacia doska 

Veľmi dôležitým faktorom sú krájacie dosky. Odporúčame krájať iba na drevených rezaných proti smeru vlákien, bambusových, alebo plastových doskách. Rôzne keramické, kovové, sklenené, mramorové dosky, sú síce dizajnovo pôvabné a dlhotrvácne, ale neprospievajú ostriu vášho noža a otupujú ho. 

Na záver brúsenie a ostrenie 

Pravidelné brúsenie a ostrenie noža patrí k starostlivosti a k predĺženiu životnosti. Brúsenie udržiava vybrúsené ostrie a zarovnáva mikroskopické zúbky a trhlinky v čepeli, no neodstraňuje oceľ. Môžete ho vykonávať často, aj po každom použití. Ostrenie je komplexnejšie, odoberá oceľ a vytvára nový okraj, preto je vhodné vykonávať ho len raz, maximálne dvakrát za rok, samozrejme záleží od používania. Ak si Váš nôž ceníte, verte a zverte ho nám "Doslova, Doostra"